De expositie ‘Stof tot Nadenken’ wordt op vrijdag 14 oktober om 16.00 uur geopend

door Daniëlle H.A.C. Lokin, in Kunstencentrum K38 in Roden.

 

 

Het thema van deze expositie is ‘Stof tot Nadenken’ wat zoveel betekent als: beraden, bezinnen, doordenken, filosoferen. Stof zelf is materie. In dit geval textiel, vilt , linnen, hout , papier en mixed media. Het gedachtengoed en de gevoelens van de kunstenaars manifesteren zich uiteindelijk in een vorm, object, foto , schilderij, beeld, kleuren en technieken.

 

De kunstenaar wil ons iets vertellen, iets laten zien en ervaren. Er ontstaat een relatie tussen het werk, de kunstenaar en de toeschouwer. In die relatie ontstaan vragen, spanningen, nieuwe perspectieven, verwondering, nieuwsgierigheid naar wat is en wat komen gaat. Het verhaal komt tot leven. De kijker wordt meegenomen, gaat verbanden leggen en krijgt inspiratie om zijn eigen verhaal te vertellen.

Genoeg Stof tot Nadenken dus.

 

Deelnemende kunstenaars in objecten en installaties van: Marijke Leertouwer, Ria Penthum en Fransje Smit. Daarnaast schilderijen, foto’s, mixed media, reliëfs en grafisch werk van: Hans Hage, Suzanne Hartmans, Annelies Gommer en Welmoed Reitsma.

 

 

 

Annelies Gommer www.anneliesgommer.nl

Annelies heeft een fascinatie voor (kunst) licht en de intrigerende sfeer die het kan oproepen. Diepere lagen in haar werk omvatten begrippen als vervreemding en verstilling. De beelden krijgen vaak een filmisch karakter. Dit wordt mede gecreëerd door de unheimische locaties en de afwezigheid van de mens.

 

 

 

Hans Hage www.hanshage.nl

Het werk van Hans gaat over het zichtbaar maken van het “andere “ soms het “onveilige “ als contrast met het alledaagse. Vaak is hierbij een gedachte, een beeld of een ingeving het uitgangspunt. De bedoeling is dat het bij de toeschouwer een bepaalde sfeer of idee oproept.

 

 

 

Suzanne Hartmans www.suzannehartmans.nl

Door het subtiele spel van natuurlijke lichtinvloeden en het wisselende standpunt van de kijker verandert het werk (reliëfs) voortdurend. Vlakken verdwijnen en verschijnen, kleurreflecties lichten op en doven uit, ruimtes worden gedefinieerd en weer losgelaten. Dit oneindige spel van licht en beweging blijft Suzanne fascineren.

 

 

 

Marijke Leertouwer www.marijkeleertouwer.com

De assemblages van Marijke bestaan grotendeels uit zogenaamde “objets trouvés”. Uit kleine memento’s samengestelde composities, vol van vervlogen herinneringen. De werken dragen een mysterie met zich mee. Achter elke toeschouwer schuilt een andere vertelling.

 

 

 

Ria Penthum www.riapenthum.nl

Ria gebruikt voor het omschrijven van haar werk in K38 een uitspraak van Claude Levi Strauss: “Begrijpen is achter het bestaande het onbegrijpelijk vinden dat doorschemert in de zorg waarmee het zich verbergt”. Ria neemt de toeschouwer mee in haar magische wereld en geeft Stof tot Nadenken over dat wat is.

 

 

 

Welmoed Reitsma www.welmoedreitsma.nl

De 18 werken van Welmoed die te zien zijn in K38, zijn ontstaan naar aanleiding van wat zich in de actualiteit aandient en hebben als grondtoon de zoekende mens die in een veranderende wereld zijn plek probeert te (her) vinden. Welmoed is met deze serie genomineerd voor de Hans Nijhof Kunstprijs 2022.

 

 

 

Fransje Smit www.fransje-smit.nl

Fransje werkt met textiel en papier. Zoals Fransje zelf zegt; werken in witten en de ontelbare tinten daarvan door licht, schaduw en de mate van transparantie, geeft haar alle mogelijkheden in vorm en textuur. Rust en aandacht voor het kleine waarbij ook teksten een belangrijke rol spelen. Ze vormen een éénheid met het beeld.

 

 

 

slide6.jpg