Het Model als Muze en de Mens als Muze.

 

Expositie 'Het MODEL' 24 mei t/m 16 juni 2019 in Kunstencentrum K38, Roden

Opening 24 mei om 16.00 uur door; 

Antje Sonnenschein, beeldend kunstenaar, docent

Muzikale omlijsting; 

Pieter Bosma, accordeonist (franse achtergrond muziek)

 

 

 

Volgens Wikipedia is een model  iemand die voor een scheppend kunstenaar poseert en daar eventueel ook zijn of haar beroep van maakt.

Het model als muze was lang de rol van de vrouw in de kunst. In Groningen had je bijvoorbeeld Geka Hankel, ze poseerde bijna een halve eeuw lang voor studenten van Kunstacademie Minerva. Ze werd de muze van Wout Muller. Hij hield van billen en die had ze.

Een naaktmodel leert de kunstenaar om het menselijk lichaam te tekenen. Het model is er tegelijkertijd wel en niet. Als je schildert vergeet je dat het er is. Je bent aan het kijken, het meten, waar zitten de schaduwen, welke kleur zal ik gebruiken, ga zo maar door. Daarnaast staan kunstenaars staan vaak open voor modellen van alle maten, vormen en etniciteiten.

 

In deze expositie is “Het Model” breder ingevuld. De mens en het dier als muze in al zijn/haar gedaanten.

Zie HIER de video van de opening op 24 mei, gemaakt door Piet van de Riet.

 

Kunstenaars Het Model -                 

 

Schilderijen:

Kirsti Hadderingh, Zwolle www.khadderingh.blogspot.com 

De passie van Kirsti in haar eigen woorden: 'I shape the world so I can emotionally fit in, edit my pictures to upgrade reality. An entire new digital world, a social network of merged pictures, telling stories'.               

 

Carolien van Olphen, Groningen www.carolienvanolphen.nl 

Carolien creëert in haar atelier een kleurrijke wereld. Een wereld om even in weg te dromen. Met klassieke technieken schept zij een hedendaags beeld.

                                 

 

Sieuwke Ronner, Groningen www.sieuwkeronner.nl   

Wording en verwording. Stalen platen laat Sieuwke roesten in de tuin. Uiteindelijk worden de platen behandeld zodat ze niet verder roesten en Sieuwke er op kan gaan schilderen. De mens en zijn/haar gezichtsexpressie zijn daarbij leidend.                                                   

 

Jolanda Kieneker, De Wilp www.jolandakieneker.nl 

In het werk van Jolanda speelt de mens van klein tot groot de hoofdrol. Haar olieverf schilderijen kenmerken zich door een licht palet en losse verftoets, waarmee zij een poëtische sfeer weet te scheppen.                                

 

Marlies Vonk, Oirschot www.marliesvonk.com

De schilderijen van Marlies zijn figuratief. Ze ontwikkelde een tekenachtige schilderstijl met olieverf en grafiet. Haar werk verbeeldt mensen, bewust van zichzelf en de plek waar zij zich bevinden. Druipende lijnen zoeken als wortels contact met de aarde.

                                                   

 

Ruimtelijk  werk :

 

Liesbeth Geenen, Beers, Noord Brabant www.liesbethgeenen.nl 

Liesbeth maakt beelden in gevonden hout en steen. Gedurende het scheppingsproces vindt er tussen Liesbeth en het materiaal een geconcentreerde wisselwerking plaats. Het ene beeld kan een verstilling zijn, het andere beeld krijgt speelse toevoegingen van metalen en kralen.

                                                    

 

Wiea Duintjer, Hoogezand Groningen www.wieaduintjer.nl 

Wiea is een beeldhouwer in brons. Haar beelden stralen levenslust, humor en harmonie uit Vroeger werkte ze haar beelden van begin tot eind zelf af. Tegenwoordig patineert ze haar werk.

                                                   

 

Martha Veldthuis, Ruinerwold www.marthaveldthuis.nl 

Beeldend werken is communiceren. Martha maakt veelal mensbeelden. Een groot deel van haar beelden zijn keramisch vervaardigd. Sommige beelden worden gecombineerd met andere materialen zoals hout. Een gedeelte van het werk van Martha wordt in brons gegoten.

                                 

 

*                               

slide18.jpg