Op 11 oktober om 16.00 uur wordt de nieuwe expositie van de sectie Beeldende Kunst van de CKR 'Opsmuk of Design'

in Kunstencentrum K38 te Roden, geopend.

 

 

De bijzondere expositie ‘Opsmuk of Design’ georganiseerd door de sectie BK van Culturele Kring Roden, wordt geopend op vrijdag 11 oktober om 16.00 uur door Marieke van Stempvoort, docent kunst en kwartiermaker Hanzehogeschool Kunsteducatie Groningen.  Een expositie over versieren, vormgeving, tooien, verfraaien, flatteren, en een eigen stijl!

 

Verfraaien is iets wat de mensen al vanaf de oudheid bezighoudt, het zegt iets over de persoon en de groep of cultuur waartoe hij behoort. Het is niet alleen versieren, het is ook symboliek, statussymbool, macht, bezit, iets persoonlijks of een aandenken. Vanaf de 60’er jaren is er een omslag. Sieraadmakers en kunstenaars maken sieraden met nieuwe materialen en passen verschillende combinaties toe: edele metalen, non-edele metalen, kunststof, keramiek, hout, stenen, kralen, papier, textiel, vilt, recycled restmateriaal, alles kan en mag.

De kunstenaars gebruiken allerlei materialen en bijzondere vormgeving om het sieraad of het versieren tot symbool te maken van eigen zeggingskracht.  Het sieraad en het versieren begeeft zich daarmee op de grens van vormgeving en beeldende kunst.

 

Deelnemende kunstenaars zijn;

 

 

Misja Beijers  www.misjab.nl

Op straat fotografeert Misja mensen. Iets oudere vrouwen en mannen, die opvallen door hun kledingkeuze. Kleding is niet alleen een lapje stof maar heeft alles te maken met wie je bent en hoe je je voelt. Haar boek Oog voor Stijl verschijnt in oktober 2019.

  

 

Linda van de Cappelle   www.lezerman.com

Linda combineert edele- en niet edele materialen. Ze maakt tactiele draagbare sieraden. In haar sieraden brengt ze tot uitdrukking hoe ze de buitenwereld ervaart. Tegenstrijdige gevoelens die vaak bij elkaar horen: vrijheid-beklemming, geborgenheid-ruimte, makkelijk en ongemakkelijk.

 

 

 Joke Holwarda www.artelieraelderhooghe.nl

Joke is edelsmid en beeldend kunstenaar. Ze werkt graag met edele metalen. Het is een uitdaging voor Joke om sieraden en objecten om te zetten in ruimtelijk werk. Het lijnenspel en de verhoudingen moeten in balans blijven.

 

  

Karin Marseille   www.karinmarseille.com

Karin maakt Copperworks. Machinaal gebreid koperdraad met de cirkel als basisvorm. Door de combinatie met klassieke textiele technieken zoals haken, breien en borduren krijgen de vormen/objecten een tijdloze uitstraling. Het resultaat is verrassend.

 

  

Jet Mous   www.jetmous.com

Jet maakt opvallende sieraden. Je ziet ze niet over het hoofd. Sieraden worden gebruikt om er mooier uit te zien en speciale gelegenheden te benadrukken. Dat is het boeiende bij het ontwerpen zegt Jet. Het moet de drager een bijzonder gevoel geven.

 

 

Marijke Schurink   www.marijkeschurink.com

Marijke is geïnspireerd door de afbeeldingen in het boek van historica Els Kloek “1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis”. Met verschillende technieken bewerkte Marijke de portretten. Zonder duiding is een serie ontstaan van “101 versierde vrouwen”.

 

 

Rita Siemons   www.ritasiemons.nl

Rita werkt voornamelijk met zilver in combinatie met perspex, koper, rubber en zilveren breisels. Het ontwerp is belangrijk. Dat is de kracht wat een sieraad uitstraalt. Voor Rita moet een sieraad origineel en draagbaar zijn.

 

 

Annemiek Steenhuis   www.annemieksteenhuis.nl

Uitdagend, handgemaakt en historisch besef zijn voor Annemiek belangrijke elementen van een hedendaags sieraad. Haar werk kenmerkt zich door afwijkende materialen, technieken en afmetingen maar refereert tegelijkertijd aan herkenbare decoratieve vormen zoals een bedelarmband, antiek kant of tatoeages. 

 

 

Tanya Zeeman www.tassenvantanya.nl

De tassen van Tanya zijn eigenwijs en eigentijds. Met passie en precisie maakt ze tassen naar de wensen van de klant. Ook heeft ze een kleine collectie. Tanya haar tassen zijn  van duurzaam materiaal en kunnen na jaren draagplezier altijd worden gerepareerd.

 

 

Henny Zikken   www.hennyzikken.nl

Henny maakt sieraden en tassen. De sieraden zijn gemaakt van restmaterialen zoals koffiedik en zink. Henny speelt met de mogelijkheid om het materiaal te veranderen. Combinaties, associaties, symboliek en eenvoud zijn kenmerken van haar werk. De tassen zijn gemaakt van veganistisch leer met eigen print.

 

Deze expositie is te bezichtigen t/m 3 november 2019.

 

 

Organisatie sectie BK, Culturele Kring Roden.

 

slide15.jpg