Top Kunst met Papier van schier papier.

Wanneer: 13 oktober tot en met 4 november 2018

 

Opening op 12 oktober om 16.00 uur door Lilian Zielstra, stadsdichter van Groningen

Waar: Kunstencentrum K38 te Roden

 

 

Onder grote belangstelling is afgelopen vrijdag de expositie PAPIER KUNST geopend door de Stadsdichter van Groningen, Lilian Zielstra.

Lilian droeg het gedicht “Rituelen” voor, dat ze speciaal voor deze gelegenheid gemaakt heeft;

 

“Rituelen

 

Ik heb gretige ogen, laat het onvoorstelbare

naar binnen stromen via papier

 

met andere woorden: hoe prachtig

verwondering op een wit vlak zijn

contouren vindt. Papier is de puurste vorm

 

van mogelijkheid, wit papier, geschept papier,

ruimte scheppen op een wit vlak.

Hoe tactiel, hoe tastbaar is schrijven, knippen,

scheuren, plakken in een wereld vol schermen.

 

Een wit papier is een altaar,

kunst is niets meer dan een ritueel

om mijn gulzige ogen te vullen”.

 

 

  

Impressie van de opening in foto's HIER.

De video van de opening zie HIER.

 

Het voor ons zo alledaagse materiaal is een inspiratie voor kunstenaars voor het ontwerpen van objecten, vormen, sieraden en sculpturen. Papier is toegankelijk. Als kind heb je ooit wel iets gedaan met papier.

 

PAPIER is ouder dan de weg naar Rome. In China werd 105 jaar na Chr. papier gemaakt met vezels uit de bast van de moerbeiboom in combinatie met vezels uit lompen. Ook kennen wij de verhalen van het papier van de papyrusplant in de tijd van de Babyloniërs. Eeuwenlang is papier al een bron van creativiteit voor kunstenaars.

Er zijn veel soorten papier. Eigenlijk te veel om op te noemen.

Toch een kleine handgreep: bijbelpapier, boekdrukpapier, kantoorpapier, krantenpapier, bakpapier, verpakking papier, wc papier, rijstpapier, behang, karton, perkament, handgeschept papier, enz.. Gebleekt en ongebleekt.

 

Elk soort papier heeft zijn eigen mogelijkheden en grenzen. De structuur, textuur en de verschillende eigenschappen zijn aanleiding tot een scheppende kracht. Van delicate werken met minutieuze details tot grote driedimensionale werken. Van subtiel papiersnijwerk tot architectonische vormen. Fascinerend is de tegenstelling van kwetsbaarheid en kracht van het materiaal.

Papier kunst is een specialisatie die steeds meer beoefend wordt. Denk ook aan het CODA museum waar prachtige papier exposities te zien zijn.

 

De sectie Beeldende Kunst van de Culturele Kring Roden is trots dat de volgende exposanten willen deelnemen aan deze Papier Expositie met Top Kunstwerken:

 

 

Noor Agter - Agter haar favoriete materiaal is papier maché, ijzerdraad en ‘zout’ hout. Agter maakt allerlei vormen. Vogels en boten maar ook installaties met een maatschappelijke ondertoon. Dit jaar maakt Agter “buitenwerk” wat een oude wens is van haar.

 

 

 

Katja Berkenbosch - Berkenbosch scheurt en snijdt diverse papiersoorten tot kleine stukjes. Hiermee bouwt ze haar compositie op en ontstaat een gelaagdheid in het werk. Inspiratie haalt ze uit haar leven: wonen en werken in de stad, verlangen naar de natuur en spirituele verbondenheid.

 

 

 

Anna van Bohemen - Bohemen haar driedimensionaal werk heeft als hoofdthema de vergankelijkheid en kwetsbaarheid van de materie. Soms gebruikt Bohemen papier in combinatie met textiel en hout. Haar werkwijze is direct en emotioneel maar tegelijk ook ambachtelijk en procesmatig.

 

 

 

Claudia Eikendal - Werken met papier en papierpulp heeft Eikendal haar voorkeur. De mogelijkheden tot verwerking daarvan zijn eindeloos en de grenzen heeft zij nog lang niet allemaal ontdekt.

 

 

 

Jan Hoff - Hoff werkt in de stijl van het constructivisme. Hij maakt 3d composities die bestaan uit strookjes donker- of licht glans papier. Zijn reliëfs roepen een sterk gevoel van evenwicht en verstilling op, terwijl ze tegelijkertijd heel levend zijn. Het nodigt uit tot goed kijken.

 

 

 

Karla Kassenaar -  Bij Kassenaar geven verandering en experimenten, telkens weer inspiratie die leiden tot verschuivingen in haar werk. In haar lessen deelt zij haar enthousiasme en vakmanschap graag met anderen.

 

 

 

 Eva Kipp - Kipp gebruikt zelfgemaakt papier, gevonden papier of Nepalees papier voor  verbeelding van de wereld die haar omringt. Al spelend ontstaan er hangende- en staande objecten en taferelen. Haar werk nodigt de toeschouwer uit tot eigen associaties.

 

 

 

Ria van Krieken - Met papier als basis maakt Van Krieken objecten, keukendoeken, kommen en schakelvormen. Herkenbaar als vorm maar los van de functie. Soms kwetsbaar transparant dan weer gesloten of open. Al deze vormen zijn drager voor beeldend spelen.

 

 

 

Monique Ramakers - Ramakers experimenteert graag. Papierscheppen blijft steeds weer een verrassing. Ze werkt met katoen of abaca en voegt daar plantenvezels aan toe. Van het geschepte papier maakt Ramaker 3 d objecten, die ze meestal bewerkt met encaustic was.

 

 

 

 

slide16.jpg